اخبار اسلایدی
اقدامات محافظتی پوست در برابر آسیب‌های استفاده از ماسک در دوران  Covid-19

1399/6/15 شنبه

به گزارش وبدا و به نقل از روابط عمومی دانشکده پزشکی دانشگاه ایران، دکتر بهرنگی، متخصص بیماری‌های پوست و مو و مدیر گروه پوست دانشکده پزشکی این دانشگاه، در گفتگو با روابط عمومی دانشکده به نکاتی در خصوص استفاده از ماسک در این ایام اشاره کرد: ماسک زدن برای برخی افراد مشکلات پوستی به وجود آورده که البته با توجه به ضرورت استفاده از ماسک، امیدواریم با رعایت نکات زیر بتوانیم مشکلات پوستی ناشی از آن را به حداقل برسانیم .

مدیر گروه پوست دانشکده پزشکی تصریح کرد: طی پاندمی کرونا ویروس، پوشیدن ماسک یک راه مقابله مهم در برابر انتشار ویروس می‌باشد. پوست صورت به علت پوشیدن و تماس طولانی با ماسک ممکن است دچار مشکلات متعددی شود که به آن می پردازیم :

• درماتیت پری اورال یا حساسیت پوست اطراف دهان به علت ایجاد رطوبت و بخار و ماندن ذرات بزاق و مخاط داخل ماسک. این عوامل به عنوان محرک (irritant) برای پوست عمل می‌کنند و بالانس طبیعی پوست اطراف دهان را مختل می کند که به شکل قرمزی و پوسته‌ریزی همراه سوزش و خارش پوست اطراف بینی و دهان و گاهی به شکل جوش‌های چرکی گروهی در پوست این ناحیه خود را نشان می‌دهند .

بهترین راه برای جلوگیری و کاهش تحریک پوست ناشی از پوشیدن ماسک چیست؟

الف: اگر شما جزء کارد درمانی و پزشکی نیستید از پوشیدن ماسک طی زمان طولانی خودداری کنید و در مکان‌هایی مانند منزل و اتومبیل شخصی ماسک نزنید .

ب: پوست خود را با مواد شوینده ملایم بشویید و از زدن الکل به پوست اطراف دهان خودداری کنید؛ پس از هر بار شستشوی صورت، پوست خود را با کرم مرطوب‌کننده و یا آبرسان بدون عطر و اسانس چرب نمایید.

ج: اگر جزء کادر درمان و پزشکی هستید و مجبور هستید به مدت طولانی ماسک بپوشید استفاده از کرم‌های بریر یا ترمیم کننده پوست که یک سد حفاظتی بین پوست و فضای مرطوب و حاوی مواد محرک داخل ماسک ایجاد می‌کند، توصیه می‌شود .

• درماتیت تماسی آلرژیک به مواد موجود در ماسک ممکن است به شکل پوسته‌ریزی، قرمزی، خارش و کهیر در نواحی در تماس با ماسک ظهور کند که به علت آلرژی به یکی از مواد تشکیل دهنده ماسک است؛ بنابراین توصیه می‌شود که اگر از ماسک دوخته شده خانگی استفاده می‌کنید حتما پارچه مورد نظر را قبل از دوخت بشویید و اگر ماسک پارچه‌ای را خریداری می‌کنید نیز قبل از استفاده حتما آن را بشویید .
  • آکنه یا جوش صورت: پوشیدن طولانی مدت ماسک به علت اصطکاک و بستن منافذ پوست در افراد مستعد به آکنه می‌تواند باعث ایجاد یا تشدید جوش صورت شود؛ بنابراین حتما بعد از شستشوی صورت از مرطوب کننده‌های ملایم فاقد چربی استفاده کنید و در صورت عدم بهبود با متخصص پوست خود مشورت کنید .
  • تغییرات رنگدانه‌ای پوست ناشی از اصطکاک ماسک و بعد از التهاب ناشی از قرمزی‌های پوست ایجاد می‌شود، معمولا موقت می‌باشد و با استفاده منظم از یک مرطوب کننده و کرم ترمیم کننده روی پوست صورت، به مرور برطرف می‌شود. در صورت تشدید و یا پایدار ماندن به متخصص پوست مراجعه کنید.
  • ایجاد زخم و تحریک پوست روی بینی و پشت گوش ناشی از پوشیدن ماسک: استفاده از پمادهایی مثل زینک اکساید و یا کرم‌های ترمیم‌کننده زیر ماسک میتواند عارضه فوق را در نواحی به وجود آمده کاهش دهد.

دکتر بهرنگی در پایان تاکید کرد: اگر دستورات فوق را رعایت کردید و ضایعات پوستی بهتر نشد حتما به  متخصص پوست مراجعه نمایید.

آدرس پورتال مرکز تحقیقات ایمنی محصولات بهداشتی: http://hpsr.qums.ac.ir