نیروی انسانی اساسی ترین ثروت و سرمایه های بزرگی هستند/ فعالیت 550 نفر از پژوهشگران برتر کشور در حوزه سلامت

به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری، دکتر ملک‌زاده با اشاره به اهداف گوناگون اسناد بالادستی در زمینه توسعه علم و فناوری اظهار داشت: کسب جایگاه نخست آموزش و پژوهش و بهره‌برداری از دانش سلامت در منطقه در سال ۱۴۰۴ و همچنین رسیدن برخی از دانشگاه‌های کشور به رتبه زیر ۲۰۰ در تقسیم‌بندی دانشگاه‌های جهان از مهم‌ترین این اهداف می‌باشند.

دکتر ملک‌زاده با بیان این مطلب که در چهار سال گذشته این معاونت بیشتر بر تقویت زیرساخت‌ها تمرکز داشته است، تاسیس مرکز ملی توسعه تحقیقات (نیماد)، نظام ثبت بیماری‌ها و کنترل سرطان، راه‌اندازی مراکز کوهورت و برنامه‌های مهم زیرساختی، توسعه هدفمند واحدهای تحقیقاتی، ساماندهی و حمایت از شبکه‌ها و گروه‌های تحقیقاتی در سطح کشور را بعنوان برخی از این زیرساختها برشمرد.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با اشاره به وجود ۷۲۴ مرکز تحقیقاتی و ۵۳ پژوهشکده در وزارت بهداشت از تاسیس ۱۱ آزمایشگاه جامع تحقیقاتی در کشور و همچنین راه اندازی ۱۰ اتاق تمیز برای تولید محصولات پزشکی و دارویی در کشور خبر داد.

دکتر ملک‌زاده در ادامه با اشاره به حمایت‌های صورت گرفته از مجلات و کتابخانه ها اظهار داشت: نظام نوین اطلاعات پژوهش پزشکی را که دارای ۱۲ سامانه (فهرست مجلات جعلی و نامعتبر، سامانه انتشار نتایج و اخبار پژوهش سلامت کشور، پایان‌نامه‌ها، سامانه‌های علم‌سنجی و...) می‌باشد راه‌اندازی کردیم که به واسطه آن‌ها اعضای هیات علمی به ۸۰ هزار مجله و کتاب از دانشگاه و حتی منزل خود دسترسی دارند.

وی با اشاره به عملکرد موسسه نیماد گفت: از ۱۵۷ طرح ۴۷ دانشگاه حمایت صورت گرفت که براساس آن نزدیک به ۹۰۰ عضو هیات علمی در کل دانشگاه‌ها از این حمایت‌ها بهره‌مند شدند.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت امکان همکاری بین‌المللی از محل حمایت از مراکز تحقیقاتی، گرانت پژوهشگر فرهیخته، فعال بودن کمیته اخلاق و نظارت بر طرح‌ها و مقالات و پایان نامه‌ها، حمایت از ۳۳۶ پروژه تحقیقاتی (۱۵۷ طرح از طریق نیماد و ۱۷۹ طرح از محل بودجه ۱درصد وزارت بهداشت) را از دیگر اقدامات موسسات نیماد برشمرد.

نیروی انسانی اساسی‌ترین ثروت ما و سرمایه‌های بزرگی هستند

دکتر ملک‌زاده حمایت از نیروی انسانی را یکی از برنامه‌های اصلی خود عنوان کرد و افزود: در واقع نیروی انسانی جوان اساسی ترین ثروت ما و سرمایه‌های بزرگی هستند که محور کارهای ما باید حمایت از محققان جوان و فعال باشد. برنامه هایی نظیر پزشک پژوهشگر، دوره های پسا دکترا، دستیار پژوهش و ... در این راستا طراحی شده اند.

وی با اشاره به افزایش تعداد دانشمندان برتر کشور به ۵۳۰ نفر و لزوم حمایت از آنان گفت: ۱۰ سال زودتر از افق چشم انداز پیش بینی شده در سال ۲۰۱۶ توانستیم با تولید ۵۲۱۶۰ مقاله در پزشکی و غیر پزشکی و اخذ بیش از ۷۰ هزار سایتیشن رتبه اول تولید علمی را در منطقه به دست آوریم و بالاتر از همه کشورهای منطقه حتی رژیم اشغالگر قدس و ترکیه قرار گیریم. براین اساس سهم جهانی تولید علم ایران از سهم جمعیت ما بالاتر رفت و به ۱,۸ رسید.

وی تاکید کرد: دلیل اصلی این توفیق، نیروی انسانی کارآمد در کشور و جوانها و محققان بوده اند و باید گفت تعداد محققان فعال با اچ ایندکس بالای ایران در مقایسه با ترکیه و پاکستان و مصر بسیار بالاتر است.

دکتر ملک زاده در ادامه گفت: از ۱۱۱۵ پژوهشگر برتر در کل علم ایران، ۵۵۰ نفر آنان در حوزه وزارت بهداشت فعالیت دارند که این امر نشان دهنده حضور بهترین رتبه ها در رشته های پزشکی کشور است. بسیار مهم است که این نیروها را حفظ و حمایت کنیم زیرا باعث رشد و تعالی می شوند.

دکتر ملک‌زاده با اشاره به این که با وجود محدودیت‌های بودجه‌ای، زیرساختها از جمله برنامه ثبت بیماریها خیلی خوب پیش می رود افزود: یک کوهورت کشوری نیز با ۲۰۰ هزار نفر داریم و تنها کشور در منطقه هستیم که توانسته یک کوهورت ۲۰۰ هزار نفری را با همه نژادهای ایرانی در سطح کشور ایجاد کنیم. این یک زیرساخت بسیار مهم است زیرا با استفاده از آن هم در داخل کشور کارهای مهمی می توانیم انجام دهیم و هم همکاری بین المللی داشته باشیم، اساس آن نیز بیماریهای غیر واگیر است که انشاءا... بتوانیم مداخلات پژوهشی خوبی در آن انجام دهیم.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: خوشبختانه زیرساختهای فناوری ما نیز خوب پیش رفته است و نزدیک ۸۵۰ شرکت دانش بنیان تا امروز تاسیس شده که بسیار فعال بودند. با وجودی که ۳۰ درصد از کل شرکت های دانش بنیان کشور در بخش سلامت می باشد اما توانسته اند ۵۰ درصد تسهیلات و بودجه های صندوق نوآوری و شکوفایی را به خود اختصاص دهند و ما پیش بینی می کنیم که انشاءا... بتوانیم اکثر داروها را در کشور تولید کنیم و در فناوریهای سلامت پیشرفتهای چشمگیری داشته باشیم.

وی در خاتمه سخنان خود خاطرنشان کرد: رتبه ما در شاخص جهانی نوآوری نیز بهتر شده است و در سال ۲۰۱۶ به میزان ۳۱ رتبه ارتقا داشتیم که امیدواریم در برنامه های آینده بتوانیم به این اهداف دست یابیم.